Kwaliteit, voedselveiligheid, traceerbaarheid en duurzaamheid. Daar zorgen we voor!

De zomer 2020 nieuwsbrief is beschikbaar!

24.07.2020

+lees verder

Persbericht Fegra-Belpotato.be: CIPC

23.06.2020

Wees voorzichtig bij het bewaren van granen in magazijnen waar voorheen aardappelen gestockeerd werden!

Ten gevolge van de COVID-19 pandemie zakte de consumptie van aardappelen drastisch. Daardoor zullen sommige producenten de oude oogst aardappelen langer moeten stockeren. Gezien de weersomstandigheden van de voorbije weken wordt de graanoogst dan weer vroeger verwacht. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor een grondige reiniging van de magazijnen.

Belpotato.be en Fegra vestigen graag de aandacht op de mogelijke gevolgen van het gebruik van CIPC. Er moet rekening gehouden worden met de nawerking van CIPC in opslagfaciliteiten en installaties, alsook met het risico op onvrijwillige kruisbesmetting.

Als onderdeel van het sectorale bemonsteringsplan van Fegra zijn er elk jaar verschillende meldingen met betrekking tot het overschrijden van chloorprofam in granen. De maximale residulimiet in granen komt overeen met de minimumwaarde, namelijk 0,01 ppm. Een overschrijding kan leiden tot de vernietiging van de volledige partij granen.

Daarom vestigen wij uw aandacht op het feit dat opslag van granen in een magazijn waarin met CIPC behandelde aardappelen gestockeerd werden (zelfs in de voorgaande jaren), niet geschikt is.

Ter herinnering: de Vegaplan-certificering vereist dat de opslag van granen in magazijnen waar voorheen aardappelen in gestockeerd werden, wordt gemeld aan de koper van de partij granen (inclusief de toepassing van CIPC). Apparatuur voor het behandelen van aardappelen (bijv. transportbanden) mag niet gebruikt worden voor het behandelen van granen. Dit is een vereiste (niveau 1) voor het bekomen van het certificaat.

Indien het niet mogelijk is om graan in een ander magazijn op te slaan, adviseren wij u contact op te nemen met uw handelaar om te bekijken in hoeverre het graan direct aan hem geleverd kan worden.

Let op, graanhandelaren hebben steeds het recht om een ​​verklaring op erewoord te vragen waarin staat dat de geleverde granen niet zijn opgeslagen in een magazijn waar voorheen aardappelen gestockeerd werden die behandeld zijn met CIPC.

+lees verder

59% van de Belgische landbouwers en meer dan 1.200 loonwerkers zijn gecertificeerd voor de Vegaplan Standaard in 2019

18.06.2020

In 2019 zijn meer dan 17.000 landbouwers gecertificeerd voor Vegaplan, waarvan 15.800 in België, d.i. 59% van de landbouwers met ten minste één plantaardige primaire activiteit (certificeringspercentage op basis van cijfers van de FOD Economie 2018).  Dit percentage stijgt zelfs tot meer dan 70% voor de provincies Waals-Brabant, Henegouwen en West-Vlaanderen. 

                                                                                                         

Meer dan 1.200 aannemers van land- en tuinbouwwerken zijn Vegaplan gecertificeerd in 2019. In het hele land kan u een Vegaplan gecertificeerde landbouwer vinden, zoals getoond op de map hiernaast . Overal in België is het dus mogelijk om met een gecertificeerde aannemer te werken.

 

 

 

 

 

Vegaplan Standaard 3.0

Het voorbije jaar is gekenmerkt door de lancering van versie 3.0 van de Vegaplan Standaard in september 2019. De grootste aanpassing hierbij was de herwerking van het hoofdstuk rond waterkwaliteit. De benadering is praktijkgericht opgebouwd en de landbouwer kan aan de hand van hulpdocumenten gemakkelijk zijn weg vinden om de minimale waterkwaliteit te bepalen die zijn product vereist.

Een nog krachtiger databank

Essentieel voor het functioneren van ons kwaliteitssysteem is een up-to-date en performante databank waarin alle certificatiegegevens op een veilige manier worden verzameld en beheerd. Vegaplan heeft dan ook geïnvesteerd in een vernieuwing van zijn databank. De nieuwe web-gebaseerde toepassing is in het eerste kwartaal van 2019 met vele nieuwe functionaliteiten online gegaan.

Voortzetting van de internationale erkenning van Vegaplan

Op internationaal vlak werd de “goud” score uitgebreid naar de categorie “groenten en fruit versmarkt”.

2019 is een succesvolle jaar voor Vegaplan. 

In ons jaarverslag vindt u een overzicht van onze belangrijkste verwezenlijkingen en successen voor 2019 en onze vooruitzichten voor het jaar 2020.

Raadpleeg ons jaarverslag online door op de volgende link te klikken.

Wij wensen u een uitstekende lezing!

+lees verder

De Juni 2020 nieuwsbrief is beschikbaar!

12.06.2020

+lees verder

Nieuwe functionaliteiten beschikbaar in de Vegaplan teeltfiche

06.05.2020

Importeer uw percelen uit de verzamelaanvraag in de online teeltfiche van Vegaplan

 

Vorig jaar lanceerde Vegaplan een gratis teeltfiche voor alle gecertificeerde landbouwers. Voor dit teeltseizoen zijn er enkele interessante functionaliteiten bijgekomen. Percelen die in de verzamelaanvraag werden ingegeven kunnen nu eenvoudig worden geïmporteerd in de Vegaplan teeltfiche, wat een grote tijdsbesparing oplevert. De uitwisseling van perceelsgegevens is in samenwerking met de Vlaamse en Waalse overheden tot stand gekomen.

 

Voor meer informatie, zie ons persbericht hier

+lees verder

Nieuwsbrief Covid-19

24.04.2020

+lees verder

Coronavirus - impact op certificatie

23.03.2020

Rekening houdend met de maatregelen die de federale regering afgekondigd heeft op 17 maart om de verdere verspreiding van het coronavirus te vermijden, heeft het FAVV toegestaan dat de audits in het kader van autocontrole gedurende de periode van de maatregelen uitgesteld worden, zonder impact op de bonus indien het ACS certificaat hierdoor zou komen te vervallen. 

 

De audits in het kader van Vegaplan en Codiplan zijn dan ook tijdelijk uitgesteld. Om de markttoegang van de landbouwproducten te garanderen, werden alle certifcaten die in de komende periode zouden vervallen administratief verlengd tot 31.05.2020. Indien de beperkende maatregelen van de overheid zouden verlengd worden, zullen we de situatie opnieuw evalueren en in samenspraak met het FAVV een oplossing uitwerken. 

 

Voor de landbouwers, kunt u uw eigen certificatiestatus steeds raadplegen in onze databank via de gebruikelijke URL: https://prod.primaryproduction.be/login 

 

Voor de afnemers, kunt u de certificatiestatus van uw leveranciers steeds raadplegen in onze databank via de gebruikelijke URL: https://hviv.primaryproduction.be/login

 

Als u vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen. 

 

 

+lees verder

De winter nieuwsbrief is beschikbaar!

21.02.2020

+lees verder

Studiedag Azalea & Rhododendron

01.02.2020

Voor wie meer te weten wil komen over certificering in de sierteelt en de Vegaplan Standaard NET is dit de uitgelezen kans.  

Op woensdag 19 februari 2020 vindt om 14u de jaarlijkse Studiedag Azalea & Rhododendron plaats op het Proefcentrum voor Sierteelt te Destelbergen. Meer info vind je op https://lnkd.in/evFpSQ7

+lees verder

Onze kantoren zijn gesloten van 23/12 tot en met 01/01.

17.12.2019

Het Vegaplan- en Codiplan team wenst u een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar! 

+lees verder

Pagina's